Beneficis de l’oli d’oliva

Conta la mitologia grega que Atenea feu brotar de la terra un arbre que donaria aliment als homes, bàlsam a les seves ferides i llum a les seves nits. Per això s’anomena l’arbre d’Atenea.
Originari d’Iràn, Síria i Palestina d’allí passà a Egipte i a les illes greges i després s’anà estenent per la part sud del continent Europeu.
L’oli d’oliva, tot mal esquiva. (dita popular)

L’oli d’oliva, amb propietats cardioprotectores i digestives, s’inclou en el grup d’aliments necessaris per a una alimentació saludable, que és  aquella que aporta els nutrients essencials i l’energia necessària per mantenir-nos sans.

Qualificat com a element energètic per la seva composició, és aconsellable prendre entre 3-5 racions al dia (1 ració = 10ml una cullera sopera)

L’oli d’oliva és el greix essencial de la Cuina Mediterrània, declarada per la UNESCO Patrimoni Immaterial de la Humanitat, i que es basa en el consum de verdures, llegums, fruites i peix condimentats amb herbes aromàtiques i acompanyats del vi de les vinyes mediterrànies.

Alguns del beneficis que ens aporta el consum d’oli d’oliva:

  • És ric en vitamines A, D, E i K i afavoreix l’absorció dels minerals com ara el calci, el fòsfor, el ferro, el magnesi…
  • Millora el control de la pressió arterial i ajuda a controlar el nivell de glucosa en sang.
  • Evita l’acidesa gàstrica i facilita el trànsit intestinal. És eficaç en tot el procés digestiu.
  • Redueix el risc de patir infarts i altres malalties cardiovasculars en augmentar la quantitat de colesterol bo.
  • És ric en àcids grassos essencials, que contribueixen a restaurar els nivells naturals d’humitat de la pell.
  • Actua contra l’envelliment gràcies a la seva elevada quantitat d’antioxidants naturals.

Per a més informació, us enllacem la piràmide d’alimentació saludable que recomana l’Agència de Salut Pública de Catalunya.